Je hebt vast wel eens gelezen over een ‘prettig leefklimaat in huis’ of ‘gezond binnenklimaat’. Ook onze FAKRO dakramen beloven een gezond en fijn ‘klimaat’ in huis. Maar wat bedoelen we dan eigenlijk? Gaat het om de temperatuur, voldoende daglicht of gezond eten? We leggen het je graag uit!
Vuile en vochtige lucht
In de meeste huizen en gebouwen wordt volop geleefd. Vaak door meerdere mensen tegelijk. En daar waar mensen eten, koken, lachen, wassen, werken, ademen en dus leven ontstaat vochtige lucht. Deze lucht verdwijnt meestal vanzelf weer door ramen die openstaan, kieren in muren of ventilatieroosters. Zie je echter blijvend condens op ramen of vochtplekken op muren dan is het verstandig op onderzoek te gaan naar de oorzaken hiervan. Ventileer je bijvoorbeeld wel voldoende? En is de temperatuur in huis constant?
Wist je dat wij mensen dagelijks zo’n 1,5 tot 2 liter vocht verliezen?
Zorg voor een goede ventilatie
Over het algemeen wordt aangeraden om in de koudere maanden (4oC of lager) 3 keer per dag 10 tot 15 minuten een aantal ramen open te zetten. Houd voor de rest van de dag je ramen en ventilatieroosters gesloten. Zo zorg je voor een verse luchtstroom naar binnen toe terwijl vervuilde juist naar buiten gaat. Is het warmer dan 4oC? Dan is continue ventilatie en/of het openen van je (dak)ramen de beste oplossing.
FAKRO dakramen zijn uitgerust met handige ventilatieroosters die je altijd open kunt laten staan om verse lucht naar binnen te halen. En daarnaast zijn er de handige kierstanden waarmee je in een handomdraai de ramen opent. Hiermee voer je echter nog niet de vuile lucht weg. Een mechanische ventilatie* is dan belangrijk.
*Met een mechanische ventilatie zorgen speciale afvoerpijpen in bijvoorbeeld je keuken, toilet of badkamer voor het automatisch afvoeren van de vochtige en vuile lucht. Natuurlijke ventilatie haalt verse lucht naar binnen door ventilatieroosters in ramen en deuren. Met deze ‘kringloop’ van lucht houd je jouw huis gezond.
Vochtige lucht kun je verder beperken door:
- Altijd je afzuigkap aan te zetten wanneer je kookt.
- Tijdens het douchen of nemen van een bad je ventilatiesysteem aan of een raam open te zetten.
- Je was buiten te drogen en mocht je een wasdroger hebben, zorg dan voor een luchtafvoer naar buiten toe.
- Niet te veel groen in huis te plaatsen. Want hoewel planten de sfeer in huis verhogen doen ze dat ook met de luchtvochtigheid.
Naast ventileren is het ook belangrijk dat de temperatuur in huis zo constant mogelijk is. Houd hierbij als uitgangspunt 19 graden aan. Zo blijft het aangenaam voor jouw als bewoner. Maar het houdt ook de lucht droog en vers. En laat dit nou veel gezonder zijn dan warme lucht die vocht bevat! Afgezien van condens maakt vocht namelijk schimmelvorming op je muren en plafond mogelijk. Daarnaast kunnen er klachten als hoesten, luchtwegallergieën en hoofdpijn ontstaan. Voorkomen is altijd veel beter dan genezen.
Met bovenstaande tips houd jij je huis aangenaam en gezond. Want het klimaat binnen is op orde. En dat bedoelen we dan met een gezond, prettig en aangenaam binnenklimaat. Veel daglicht en goed eten maken daarnaast alles nog beter:-)