Naar het exacte hoe, waar en wanneer deze ontdekking werd gedaan blijft het gissen. Zeer waarschijnlijk is het materiaal glas duizenden jaren geleden per toeval ontstaan. Tijdens een blikseminslag, vulkaanuitbarsting of was het toch tijdens het verhitten van eten ergens in een woestijn in het Midden Oosten?

Wij branden onze vingers liever niet aan de exacte omstandigheden of plek. Het glas waardoor wij naar buiten kijken via onze ramen kent in ieder geval een rijke en lange geschiedenis. En de Romeinen stonden aan de wieg van de productie van glas als vensters. Onze dank is groot!

Helder glas of glashelder?

Toen de Romeinen rond het jaar 0 op een stenen tafel van een vloeibare glasmassa voor het eerst vlakke glasplaten maakten waren deze nog klein. En hoewel de kleine vensters licht doorlieten waren ze niet transparant. Het glasheldere materiaal zoals wij dat kennen zou nog eeuwen op zicht laten wachten. Net als de productie van grote glasplaten. Die kwam pas echt goed op gang gedurende de late industriële revolutie (tegen 1900). Het is voor ons haast niet meer voor te stellen dat een huis geen raam met helder glas heeft. Daarbij vinden we het inmiddels ook vanzelfsprekend dat dit glas goed isoleert, in zowat alle afmetingen verkrijgbaar en in 2, 3 en zelfs 4 lagen beschikbaar is. Minder dan HR++ kwaliteit komt niet meer in een kozijn. Maar zelfs wij staan niet vaak stil bij de vele andere mogelijkheden die beglazing ook nog biedt.

Want wist je bijvoorbeeld dat:

  • Je voor (extra)geluidswerende beglazing kunt kiezen?
    Vooral handig wanneer je in de stad of aan een drukke weg woont natuurlijk! Gehard buitenglas en speciaal gelamineerd binnenglas zorgt voor een reductie van het geluid van 40 dB. Het feit dat deze ramen geen ventilatieroosters hebben houdt nog meer geluid buiten.
  • Beglazing ook extra kan beveiligen tegen inbrekers?
    Aan de binnenzijde zit veiligheidsglas dat bestaat uit twee 4 mm dikke glazen met een laag PVB-folie van 1,52 mm ertussen. In het geval dat het glas breekt, blijven de stukjes glas op de plastic folie vastzitten. Dat voorkomt dat iemand door het glas naar binnen kan komen.
  • Gelamineerd en getint glas UV-stralen van de zon tegenhoudt?
    Want ook achter glas bereiken de UVA stralen jouw huid. Gelamineerd glas is gemaakt van twee lagen, elk 3 mm dik, met tussen elke laag een 0,38 mm dikke laag PVB plastic folie. Getint glas is verkrijgbaar in bruin, blauw, grijs en groen en houdt naast stralen ook veel warmte buiten.
  • Je ook voor zelfreinigend glas kunt kiezen?
    Dit glas is voorzien van een active coating op het buitenste glas en doet twee bijzondere dingen. Allereerst absorbeert het de UV-stralen van de zon, waardoor een reactie ontstaat op het oppervlakte van het glas dat het vuil afstoot. En tevens voorkomt de coating dat regen of waterdruppels zich hechten aan het glas. Het water glijd van het glas af, waardoor ook weer vuil meegenomen wordt. Heel handig wanneer het raam niet makkelijk te bereiken is.

En dan hebben we nog niet eens ornament, reflecterend en melkglas genoemd! Zoals op ieder potje een dekseltje past, heeft FAKRO voor ieder raam de ideale beglazing. En wij denken natuurlijk graag met je mee!